Sumpnatta (2020-03-27)
Kategori: Tävling
Karta/område: Ursvik
Arrangör: Sundbyberg
Distans: H50 natt
Sträcka: 5,5km
Sträcka: 7.33 km
Tid: 62:00
Hahaha, vilket mörker! Verkligen noll flyt. Lockande att avfärdade hela kalaset med detta konstaterande, men det är knappast någon engångsföreteelse och riktiga orienterare ser till att ha flyt. Vad gör jag för fel? Undrar om man kan köpa sig lycklig? Vad kostar en flytväst nuförtiden?
1. Får skälvan av stigrik terräng. Klarar inte att hantera dessa myriader av stigar, välja rätt och avgöra huruvida just det jag har under fötterna är utritat på kartan eller ej. Klarade mig fram till det förbjudna, men strax därefter hamnade jag på fel stigsnutt utan en tanke på att det kunde hända. När jag sedan kom fram till den stora stigen stämde inte riktningen (bra koll, som just denna gång var kontraproduktiv. Vet inte hur jag tänkte, men fortsatte några meter innan jag kollade på kompassen och tog mig tillbaka till planerad väg. Vek av från stigen och höll hyfsad kurs. I ringkanten stannade jag upp skaffade mig överblick och såg till min förfäran en i mina ögon stor och tydlig näsformation till höger. Alltså precis en sådan min punkthöjd skulle ligga nedanför. Det blev en utflykt på en och en halv minut. Vad är lärdomen? Att jag inte skall lyfta blicken och skaffa mig ett större perspektiv? Knappast, bara lite oflyt.
2. Sprang rätt bra, attackvinkeln var slarvig, så jag passerade skärmen på några meters håll och sprang upp till ett par stenar som låg rätt nära varandra. Dessvärre saknade de reflex. Tog alldeles för lång tid med inläsningen, helt enkelt för att jag tyckte att stenaren låg betydligt närmare varandra i verkligheten än på kartan. Slarvig när jag vände tillbaka. Jag trodde fortfarande att jag skulle ha en sten och att den skulle ligga tydlig ovanför höjdkurvorna enligt kartan. Fredrik hävdade att det var en grop och kartan ger honom rätt. Även om inte jag såg det i skogen. Kontrollbeskrivningen var ett kryss, så det gav inte så mycket hjälp. Visade sig att reflexen satt dold nere och jag noterade vid stämpling något dörrliknande. Kanske till ett värn eller nåt. Därav krysset får man förmoda. En och en halv minut till spillo. Oflyt!
3. Lätt stressad av bommarna försökte jag ändå vara noggrann med riktningen. Trodde väl att det skulle lösa sig. Det gjorde det inte. Märkligt, jag vill minnas att jag visste exakt var jag var uppe på toppen i ringkanten nordväst om kontrollen. Antagligen tänkte jag bara springa ner och stämpla utan att rådfråga kompassen. Dålig riktning, kom för långt ner och sedan vandrade jag runt planlöst utan inläsningsförmåga. Drygt fem minuter tog det innan jag hittade rätt. Oflyt!
4. Nya tag! Noggrann nu. Passerade första tvärstigen. Kom fram till andra. Korrigerade några meter till stigkorset till vänster för att följa stigen till kontrollen. Såg ut som att man skulle kunna stå på stigen, sträcka sig och stämpla. Något förvånad blev jag av stigens riktning. Men jag var hundra på att jag utgick från rätt stigkors, stigen var jättetydlig och det fanns bara en möjlig stig på kartan. Fel! Precis dold under ringen, med samma krökning går ytterligare en stig. Helt omöjlig att se faktiskt. En udda banläggningsfälla. Knappt en minut tog det för mig att rädda situationen. Oflyt!
5. Inte ens jag kunde strula till denna sträcka, även om det fanns en liten klurighet när man skulle byta stig.
6. Längre transport först. Hade tappat fokus mot slutet när det behövdes. Tankarna flög iväg till annat. Några förvirrade ögonblick när jag försökte förstå vilken stig jag var på och välja vilken jag ville vara på. Sedan plågsamt långsam i själva kontrolltagningen. Tyckte inte att kartans höjdkurvor stämde med verkligheten. Men det gjorde de förstås.
7. Började bra, men blev som vanligt lite förvirrad av stigen.
8. Planen bra, transporten bra. Noggrann med attacken med hyfsad koll både på kompass och karta. Men ingen kontroll. Vet inte hur nära jag var, det kan inte ha varit många meter. Blev en riktig kanelbulle som väger in på i femminutersklassen. Oflyt!
9. Löpning följd av god kontrolltagning.
10. Löpning följd av god kontrolltagning.
11. Löpning följd av god kontrolltagning.
12. Löpning följd av god kontrolltagning. Nåja, det blev långsam gång uppför backen. Hade kanske varit bättre att söka asfalten med högervägvalet.
13. Löpning följd av god kontrolltagning.
14. Ingen vidare utgång, sedan rakt på.
15. Drog till med en spurt.
Visa kommentarer (0)
 
Sumpnatta (2020-03-27) Sumpnatta (2020-03-27)