Järfälla Lång (2014-04-21)
Kategori: Tävling
Karta/område: Brunna
Arrangör: Järfälla
Distans: H40
Sträcka: 8,0km
Sträcka: 11.37 km
Tid: 87:53
Det positiva i dag är att jag fick svar på gårdagens fråga: Jo, jag är så här dålig! Nä förresten, sämre ändå! Riktigt dålig dag på jobbet. Uppenbarligen har jag inte fysik för att springa fyra dagar i rad. Ändå är det som vanligt inte det som fallerar utan fullständigt undermålig orientering. Bara att bita ihop och komma igen. Lite jobbigt bara att orientering i allra högsta grad är en självförtroendesport…
1. Riktigt korta förstakontroller som inte erbjuder någon tid att bekanta sig med kartan är inte någon favoritgren för mig. Okaraktäristiskt snabbt i dag hann jag dock både passa kartan, hitta både triangel och första ringen samt inse att jag skulle vika 90 grader höger direkt vid startpunkten. Misstänker (kanske både grundlöst och elakt) att starpunktsskylten inte satt i mitten av triangeln. Min hjärna klurade mest på var den jämra masten tog vägen och med riktningsfel hade jag snart sprungit dubblas sträckan. 3 minuters bom.
2. Utgång utan plan. Bestämde mig för att runda det gröna på stigen till höger. Från stigkorset började jag bra, men sedan slog det mig att det säkra är att sikta höger, förlänga kontrollen med limpan. Hade varit rätt om jag bara insett att limpan var en limpa när jag drog över den. Men denna hjälpkurvan kanske är helt logisk när ekvidistansen är 2,5m? Nästan 2½ minuters bom.
3. Med självförtroende i botten och antagligen övernitisk respekt för brandområdet bestämde jag mig för att runda höger. Antagligen felaktigt beslut. Långt runt. Men det hade inte varit så illa med ett åtminstone mediokert genomförande. Började väl rätt, men sedan har jag ingen aning om vad jag gjorde. Antagligen en klassisk inre kompass kombinerat med något löpbart stråk. 2½ minut åt skogen redan innan jag börjat min omfattning. Så småningom ute på vägen läste jag resten av banan (och bestämde mig för vägval till 11:an). När jag sedan gått av vägen som planerat var skogen grönare än kartan visar. Bestämde mig för att ta lite höjd för att få överblick. Ett i mina ögon väldigt mörkgrönt och ogenomträngligt område bredde ut sig framför mig. Matchade inte kartan så jag antog att jag var fel och hade gått av vägen för tidigt, så jag tog konsekvenserna och vände tillbaka till vägen. Men jag var ju rätt så jag fick kliva av igen. Ytterligare en minut bort. Avslutade godkänt.
4. Helt ok.
5. Valde fältet, inte säker på att det var rätt. Okoncentrerat klev jag in i skogen för tidigt för att en annan löpare gjorde det en bit tidigare.
6. Utgången inte optimal, annars bra plan och felfritt genomförande.
7. Började väl bra, men sedan kom tanken att jag sprang in i en tratt och inte behövde bry mig om riktningen. Kostade en halv minut. Värdelöst! Drack vatten och sedan letade jag mig fram. Mycket tid i ringen.
8. Sökte visuell kontakt med motstående brant halvvägs. Funkade så långt. Sedan hade jag svårt att läsa och noll koll på avstånd. Gick ner på en annan sten för tidigt och fick därifrån fortsätta och klättra upp.
9. Bra att inse att bästa utgången var några steg neråt till otydliga stigen. Dessvärre var den inte lätt att följa och stigen på tvärs halvvägs som jag siktade mot såg jag aldrig. Därför blev andra halvan inte så bra som den borde.
10. Eftersom jag för att stämpla hade behövt runda trasslig gran kändes det rätt att gå ut höger. Kanske det hade varit om jag bara vikt åt rätt håll omedelbart. Riktigt trött i det läget, men inga problem orienteringsmässigt.
11. Hade redan tidigare bestämt mig för stig och ängslöpning åt höger. Skulle bara börja med att ta mig ner på stigen. Men så kom tanken att jag kunde snedda lite och kompass är tydligen för fegisar! Hur dålig får man vara? Sedan var det bara en plågsam transport. Oerhört segt, långsamt och med stekande sol. Kände det som att jag var i högsommaröken och törsten blev väldigt påtaglig. Var dessutom tvungen att kila upp i skogen för en konstpaus. Full koll på avbrottskriteriet. En litet öppet stråk, surdrag upp mot höjden och sedan skulle jag bara följa gult in till kontrollen. Men det i mina ögon extremt tydliga slutet på surdraget var tydligen inte slutet. Skulle ha fortsatt två prickar och en höjdkurva upp till. Blev till ett parallellfel. Fick ta ytterligare en konstpaus och irra. 2½ minuter till åt skogen.
12. Inte snabbt men med dagens mått mätt godkänt.
13. Dålig koll, alltför trött. Men det ordande sig någorlunda.
14. Började på linjen, men den öppna sankmarken såg mer ut som en sjö så jag vek lite vänster. Det gröna visade sig var taggbuskar. Trodde att jag skulle bli kvar där. Grönt som är taggbuskar borde ha en svart ring runt sig på kartorna!
15. Trött!
16. Jättetrött!
Visa kommentarer (3)
 
Järfälla Lång (2014-04-21) Järfälla Lång (2014-04-21)