Grymnatta - Natt KM (2014-04-04)
Kategori: Tävling
Karta/område: Ängsjö, Stäket
Arrangör: Väsby
Distans: Natt
Sträcka: 8,3 k m
Sträcka: 9.89 km
Tid: 70:28
Hmmm, det här gick inte alls som jag trodde! Var rätt inställd på att åtminstone ett par gånger frysande irra planlöst i flack terräng; att tappa orken och förtvivlat veckla upp kartan för att konstatera att det är alldeles för långt kvar och att den dominerande känslan i mål skulle vara lättnad över att vara just i mål. I stället hade jag någorlunda koll hela vägen och när jag avstod från vätskekontrollen förundrades jag över att det inte var längre kvar av loppet. Väl i mål kände jag mig inte särskilt trött och ifrågasatte banans längd. En svårbegriplig utveckling av kvällen!
Resultatmässigt är jag rätt säker på att jag aldrig, inte i någon disciplin varit före Ola tidigare. Å om bara Christoffer hade ställt upp i H21 och lockat ner helt onåbare Niclas en klass så hade jag inkasserat en titel ?. Silverplats i KM var dock långt över förväntningarna, hade hoppats kunna konkurrera om fjärdeplatsen. Nyckeln till framgången är antagligen att jag hittade ett för mig denna kväll optimalt tempo. Jag malde på med koll, med relativt få kartstopp och hade turen att undvika större bommar.
Frös som en hund på väg till start trots överdragsjacka. Bestämde mig för att behålla den på under loppet. Men vid starten i skogen var det varmare och jag tog rätt beslut att lägga av jackan.
1. Lite stirrig inledning och onödig (men säker) omväg för att komma ut på transportstigen. Bestämde mig för att avstå att försöka läsa i förväg och fokusera på nuet. Vek av bra, tyckte att jag stämde av det som gick och att jag var noggrann med riktningen. Men tydligen gled jag lite höger och då blev det svårt i ringen. Räddade upp situationen hyfsat tack vare märkligt god avståndskänsla.
2. Kändes som en riktig bingokontroll. Jag saktade farten rejält och det kan ha varit smart. Inte rakt på, vingligt, men tillräckligt bra.
3. Kändes rätt lurig, men det funkade.
4. Valde efter inledande tvekan bort stigarna till höger och siktade lätt vänster för att kunna nyttja lite stig i mittenpartiet och eventuellt reka 7:an på vägen. Ägnade felaktigt massa ofokuserad tankemöda åt det lilla streckade området väster om stigen knappt halvvägs. Jag funderade på hur jag skulle säkra att jag inte gick in i detta och huruvida jag skulle bli diskad om jag råkade komma fel? Styrde medvetet väl vänster. Avslutningen bra, jag passerade 7:an på armlängds avstånd vilket kändes bra på flera sätt.
5. Inga problem även om jag avsåg att springa närmare kanten, på linjen.
6. Noggrannt, funkade!
7. Bra ända tills jag omotiverat sprang förbi kontrollen 20 meter och fick vända.
8. Fel tankebanor! I stället för att orientera tänkte jag att jag alldeles nyss sprungit samma sträcka och försökte göra likadant. Misslyckades i första steget och därför blev det tvekan på väg in i ringen. Mötte Anders som kom från höger på väg till sin 4:a och ledde in honom till kontrollen.
9. Började på linjen, men det var trasslig terräng framåt. Vek av för att trassla mig ut på stigen till höger. Därifrån felfri.
10. I bilen på väg till tävlingen uttryckte jag att varje avvikelse från linjen innebär en risk. Hör tänkte jag att banläggarna försökte lura in mig i det gröna. Planen därför att runda vänster på stig. Men i stället för att ta riktning sprang jag på inre kompass åt vänster utifrån tanken att jag inte kunde missa stigen. Lite snålhet att inte vilja vika av för tvärt resulterade i att stiguslingen aldrig dök upp. Till slut tog jag skeden i vacker hand och vek tvärt vänster till stigen. Sedan fram till stigkorset och in på den högre, men strax därefter försvann den under fötterna. Räddades turligt av att jag plötsligt hade banans högsta berg till höger (först här för att säkra den förnimmelsen tände jag tredje dioden på nya trevliga lampan ?). Att ha berget till höger kunde omöjligt vara rätt! Ner mot kontrollen.
11. Tillbaka till den borttappade stigen. Funderade på mina alternativ. Valde snabbt bort omfattning höger med kontrolltagning från fältet. Då blev frågan hur långt jag skulle springa på stigen. Diket gav mig svaret. Sneddade in mot det och följde det för att fånga höjden och därifrån noggrann riktning mot kontrollen.
12. Valde bort drickan. Stiglöpning och kliniskt avslut.
13. Inga stora problem, fast jag tyckte att kontrollen skulle komma lite tidigare utifrån vad jag uppfattade som öppet gult, så det blev lite tvekan innan jag tog de sista stegen.
14. Bra! Stannade upp på stigen för att verkligen säkra var jag var i sidled. Det gula och jättestenen gjorde kontrolltagningen till en formsak.
15. Stiglöpning igen. Nervös för att sumpa loppet i sent skede. Noggrann med riktningen mot kontrollen, men det blev fel ändå. Räddad av höjd blick och god avståndskänsla. Såg kontrollen åt höger på långt håll.
16. Ner mot vägen, insåg först där att kontrollen inte satt i fältkanten som jag antagit.
17. Tog mig ut på fältet och satte sedan så hög fart jag förmådde, vilket jag faktiskt tjänade en placering på.
Visa kommentarer (2)
 
Grymnatta - Natt KM (2014-04-04) Grymnatta - Natt KM (2014-04-04)