Sommarserien (2013-06-18)
Kategori: Tävling
Karta/område: Torvalla
Distans: Öppen, Bana B
Sträcka: 7850
Sträcka: 9.86 km
Tid: 85:08
Hmmm, hur skall man uttrycka det här på ett diplomatiskt sätt? Kartan var nog den mest utmanade jag har sprungit på! Har en annan karta över området från 2005. Kan enkelt konstatera att det är två helt olika modeller av verkligheten. (Det finns ett citat av en Professor Box: ”All models are wrong, some models are useful”. Gissa vilken av de båda kartorna jag skulle klassificera som ”useful”.) Färgåtergivning, kopiering och kontrollringar som inte är centrerade runt kontrollföremålen gjorde det inte lättare. Nu har visserligen jag kladdat in kontroll 1-4 eftersom det var kartbyte, men de är faktiskt bättre centrerade. Förutsättningarna i övrigt var att jag var hängig på söndagen och måndagen. Lite snuva kvar. Trodde inte att det skulle påverka men det märktes tydligt i uppförsbackarna. Ingen möjlighet till något tryck i löpningen. Som det utvecklade sig blev det hela mest en skogsutflykt.
1. Lite lokalkännedom hjälpte till. Sneddade i några hörn för att spara några steg mest på kul. När jag närmade mig ringen skymtade jag brorsans blåa tröja. Illa, för han startade flera minuter före. Jag gick rakt på en rätt liten sten. Hade inte trott att den var stor nog för att vara utsatt, men eftersom det hängde en kontroll där insåg jag att det var stenen vid ringkanten (såg bara en - original-ringen dolde den andra helt) och kunde därför lätt ta kontrollen. Noterbart är att ingen av de båda stenarna vid ringkanten finns med på den andra kartan. Lustigt också att kärret var rätt stort i verkligheten. Knappt synligt på kartan. På den andra kartan är det större.

2. Mycket löpning. När jag började närma mig bestämde jag mig för att korsa sankmarken tidigt och fullfölja på andra sidan. När jag klafsat över träffade jag Karin som blev förvånad när jag upplyste om att det var Sommarserien. Själv var hon ute och tränade på egen hand. Men ett sådant litet samtal är precis vad jag inte klarar av. Tappar helt koncepten om jag inte har fullt fokus på uppgiften. Glömde helt vad jag gjort och fortsatte som om jag var i höjd med kontrollen. Blev mycket irrande och som vanligt hade jag ofantligt svårt att läsa in mig. Kartan hjälpte inte till. Inte heller att jag fick för mig att kontrollbranten var vänd åt andra hållet. Många minuter till spillo.

3. Transporten rätt ok. Trassligt i början, därav den till synes omotiverade kroken. Insåg att det skulle kunna bli rätt knepigt uppepå kontrollhöjden. Tyckte att jag var noggrann, nästan överförsiktigt och försökte få koll på höjdkurvorna. Misslyckades ändå eller kanske just därför och fick vända tillbaka.

4. Bedömde att det skulle vara snabbast att dra ner till vägen. Hyfsat genomförande. Fast lite lurad blev jag av bikupor. Tomtägaren hade utökat sitt revir betydligt så det blev en liten omväg för att jag trodde att jag var på väg in på tomten.

5. Trots att orken inte talade för höjdkurvor tog jag mig upp till toppen. Tänkte att det skulle vara säkrast så. Mycket glad för det valet. Trodde inte att kontrollen skulle ligga ovanför kammen. Om jag hade rundat hade jag letat länge en trappa ner kan jag säga.

6. Helt ok. Fast jag tog mig upp på kontrollimpan tidigare än jag trodde. Det blev då väldigt mycket längre till kontrollen än jag hade räknat med. Därför tveksamt och långsamt.

7. Hade egentligen en plan att gå österut och tidigt haka på stigen och springa den mot kontrollen, men genomförde inte den. Hade ingen riktig koll på var jag befann mig under en stor del av sträckan. Men det ordnade upp sig och avslutningen var helt ok. Fast jag vet inte vad kartans rödmarkering var avsedd att betyda. Kanske borde jag vara diskad? För jag rörde mig ju helt klart i kanten av området.

8. Mycket löpning. Bäst hade förstås varit att runda på stigen och ta kontrollen från väster. Men det var för tråkigt efter all löpning. Valde att gå över hygget fast jag misstänkte att det inte skulle vara optimalt.

9. Helt lurad av kartan. Inte ens under lampa kan jag avgöra om det finns någon grön liten nyans. I Skogen läste jag det som att det skulle vara tre punkthöjder i vit fin skog. När det då dök upp uppenbart grön skog framför gled jag upp en höjdkurva. Hittade en punkthöjd men ingen kontroll. Sedan började cirkusen. Hade ingen tanke på att det var rätt att gå ner i det gröna. Antog därför tokigt nog att jag måste uppåt. En rejäl utflykt till och med utanför kartan innan jag kom rätt.

10. Lite irriterad. Funkade.

11. Bra till attacken. Men den var usel. Började leta alldeles för tidigt. Trötthetstecken. Lite uppgiven också efter 9:an.


Visa kommentarer (0)
 
Sommarserien (2013-06-18) Sommarserien (2013-06-18)