Tiomila (2013-05-04)
Kategori: Tävling
Karta/område: Gällöfsta
Arrangör: Attunda
Distans: Kavel
Sträcka: Startsträc
Sträcka: 15.24 km
Tid: 117:08
Tiomiladebuten avklarad! Laget klarade den tuffa målsättningen att ta sig runt! Personligen får jag vara nöjd som loppet utvecklade sig trots att jag spräckte Jannes schema med fjorton minuter efter 13,5 kilometer natt. Orienteringsmässigt var det lite klurigt. En ekvidistans på 2,5 meter och flacka höjder är jag inte så van vid. Kurvbilden blir inte tydlig då, särskilt inte på natten. I övrigt var det mest sankmarker och gula fläckar man kunde orientera efter och dessa är inte heller helt tydliga, i alla fall inte i mörker. Så mycket hjälp av masstarten som förväntat tycker jag inte att jag fick, även om det förstås fanns lampor i skogen. Rent gick jag inte, kan räkna in krokar på minst 8 minuter. Därutöver självklart också en hel del tvekan. Kilometertiden landade på 8:37. Hade varit nöjd med allt under tio! Banlängden hade jag stor respekt för, men den visade sig vara klart överkomlig. Värre då antagligen med ursprungsfarten. Det djävulska med stafetter och masstart är att man kan få mycket hjälp så länge man orkar hänga med, men det kostar på, både avseende ork och orientering. Sedan är det omvänd handicap. Ju sämre löpare, desto mindre hjälp (eller i värsta fall mera stjälp) får man. Måhända är detta tydligast i Tiomila där inte så många blåbärslag ställer upp.

31. Starten på gärdet när 328 adrenalinstinna löpare drar ut känns inte helt ofarlig. Tack och lov har jag inte alltför många led bakom mig som kan springa omkull mig. Två löpare faller huvudstupa framför mig, men jag kan undvika dem med hyfsad marginal. Känns som att jag är långsammast i fältet trots att jag tycker att jag sträcker ut. Men några få är nog ändå efter ut på vägen. Först där vågar jag ta risken att veckla upp min A2(!)-karta för att försöka hitta startpunkt och första kontroll. När vägen böjer upp i skogen visar det sig att första-kontrollerna är intressant lagda. Gissar att även de med samma gaffel väljer olika vägval! Ett lugnt och sansat nattvägval hade varit att springa stig höger. Men situationen är inte sansad. Jag följer stora strömmen upp i skogen på storstigen. En hop drar av höger om höjden. Andra fortsätter en bit för att gå vänster höjden. Jag väljer att följa det tunnaste ledet som går över höjden, helt enkelt för att det känns som kortaste vägen. Men redan här visar sig tendensen att det inte kommer att vara lätt att ha någon hängtaktik. Även bortsett från farten så spricker det upp framför och det finns ingen tydlig huvudlinje att följa. Skogen är lite trasslig och jag lyckas inte hålla hundra riktning när jag samtidigt försöker ha kontakt med någon rygg. Löpare kommer från höger och jag dras emot dem. Har tur, touchar stigen och tar några steg på den innan jag tämligen säkert kan vika vänster och plocka kontrollen. Bra start!

32. Försöker hålla kontakt med löparna före. Blir omsprungen av rätt många med betydligt högre tempo. Tolkar det positivit som att jag varit relativt bra till ettan jämfört med snabblöparna. Med mina mått mätt går det fort! Jag är i trubbel för jag orkar inte hålla ryggen framför. Avståndet växer för varje steg. Men när snöret har gått kommer ett nytt led snett bakifrån, från vänster, gissningsvis från annan gaffel. Jag får lite draghjälp igen. Inser att det finns en uppenbar gaffelrisk även för 2:an, men de löpare jag har kontakt med springer alla åt samma håll. Tycker att jag håller någorlunda koll på riktningen rätt länge, men i avslutningsskedet följer jag ledet för mycket till vänster till fel gaffel (ingen annan tar någon annan riktning). Kostar en del för jag har inte koll på avståndsbedömningen och det tar en stund innan jag inser att jag är alldeles för kort. Tror att jag kan ha tappat en minut ungefär. I praktiken eventuellt betydligt mer. Fullt möjligt att jag hade fått bättre hjälp längre i loppet om jag hade kapat en minut här!

145. Följer det enda led jag ser framför mig. (Lite oturligt kan jag tycka; någon annan borde väl haft min gaffling). Känner efter en bit att de går för långt till höger och viker ensam något vänster. Fast jag har inte integritet nog att inte dras med i den allmänna riktningen så resultatet blir att jag förvisso springer ensam, men rätt nära och nästan parallellt med de andra. Läser en gul fläck som passar utmärkt med min kontroll, men kontrollen saknas. Dras åt fel håll av lampor och kommer återigen till fel gaffel. Värre än förra missen, för den här gången är jag för långt och det tar längre tid för mig att läsa in mig. Två-och-en-halv minut bort.

33. Även om det finns en hel del lampor runt om i skogen är det nu helt egen orientering som gäller. Kanske lika bra det med tanke på hur de två tidigare kontrollerna utvecklade sig. (Inget gaffelflyt precis). Klarar mig hyfsat, men osäker innan ringen. Läser in mig på en brant.

148. Rakt på. Vätska (varm sportdryck) och radiokontroll. Hit (4,8 km) har jag en kilometertid på 7, 11 trots bommar på minst tre-och-en-halv minut!

40. Lätt kontroll!

34. Ingen att följa. Tänker linjen, med koll på branterna drygt halvvägs. Lite försiktig. Rätt bra.

130. Stor tvekan innan ringen.

35. Lång sträcka som känns knepig. Helt ensam nu. Försöker vara noggrann. Ungefär halvvägs dyker det upp lampor i sidled till höger, på avstånd. Kanske hundra meter bort. Ger en viss trygghet samtidigt som jag har självförtroende nog att hålla min kurs. Min löpriktning konvergerar långsamt med deras och jag går rätt på kontrollen. Riktigt bra!

150. Satsar på linjen genom det gröna. Hamnar lite vänster, men det är inget problem att kompensera.

36. Ner på vägen. Ny sportdryck. Någon precis bakom. En grupp nästan inom synhåll framför. Får av det lite hjälp med riktningen mot kontrollen.

37. Ojoj, tungt uppför på skrå. Har en rygg en bit. Stor tvekan och försiktighet på slutet, men jag jobbar mig rätt.

38. Knepig sträcka igen. Försöker vara med på kartan hela tiden och hålla koll på riktningen. Planen är att ha någon form av kontakt med sankmarken till höger. Misslyckas och går för långt vänster utan att inse det. Dessutom funkar inte avståndsbedömningen. Tror jag att jag har en bit kvar till kontrollen när det plötsligt börjar gå nerför. Inser att jag är långt och vänder tillbaka nästan lite på chans. Har tur och ser kontrollen på håll. Kunde ha slutat betydligt värre.

151. Jobbar mig rätt.

230. Precis efter kontrolltagningen drar jag omkull och slår knäskålen klockrent i berget. Lite orolig en stund att detta blir slutet på min insats, men det går bra att sätta fart igen och efter några meter är smärtan bortglömd. Ny sportdryck på vägen. En löpare går om i samband med det och jag följer honom upp mot kontrollen. Men han går för långt till höger (vet inte om han hade gaffel). Jag lämnar hans riktning men skadan är redan skedd. Kostar en minut att hitta rätt. Jag klarar mig bättre när jag är själv!

102. Trasslig skog. Inte direkt någon plan vilket resulterar i nära nog maximalt med grön skog. Väldigt långsamt. Vet att jag har väggen uppför som självklar avstämning i längsled, därför inte så noggrann. Riktigt långsam gång uppför. Tror att jag har full koll på var jag går upp, men det blir ändå tokigt och jag får göra en tvärkorrigering på slutet efter att ha stött på ett par stenar. För första gången i loppet kollar jag att hur mycket det är kvar och blir positivt överraskad!

46. Inte tillräckligt noggrann! När jag kommer ut på ett släpspår överger jag den riktiga orienteringen. Problemet är att spåret inte stämmer med kartan. Helt enkelt för att jag har hjärnsläpp och inte fattar vilken stig jag är på. Lite panikvarning och dryga två minuter åt skogen.

129. Ut på stig. I det här läget känner jag mig hyfsat stark och tänker att 13,5 km inte är något problem. Inbillar mig att jag skulle kunna mala på ytterligare några kilometer. Håller på att bränna kontrollen men viker rätt.

41. Överförsiktig av rädsla för att komma fel nu när det i princip bara är löpning kvar.

42. Försöker hålla fart.

43. Kämpar på!

200. Sista!

M. Upploppet är lååååångt. Efter de avslutande kontrollerna med ren löpning den sista kilometern är jag inte så stöddig längre. När jag lämnar kartan till Fredrik är jag nöjd att det är över.
Visa kommentarer (0)
 
Tiomila (2013-05-04) Tiomila (2013-05-04)