Skärgårdsmedeln (2013-04-07)
Kategori: Tävling
Karta/område: Rindö Mitt
Arrangör: Waxholms OK
Distans: H40 Medel
Sträcka: 4,3km
Sträcka: 4.76 km
Tid: 37:57
Så var den riktiga tävlingssäsongen i gång. Hurra! Premiären får nog betecknas som ett fall framåt, åtminstone orienteringsmässigt! Hurra igen! Fast lite knepigt att bedöma värdet i lövlös men snörik terräng. Startade sent så det fanns en hel del spår och det är svårt att avgöra hur mycket stöd man har av dessa. Tyckte dock att jag hade rätt bra koll på kartan loppet igenom. Någon fantastisk löpform kan jag dock inte påstå att jag har. Fast varför skulle jag ha det?
Intressant tävling på det sättet att jag nog aldrig sett en full medeldistans avgöras i en så liten skog. Ändå kändes banan väl lagd. Men arrangemanget får minus för osynkade SI-enheter. Resultat utan sträcktider är trist!
1. Lite förvirrad innan jag fattar hur startpunkten förhåller sig på kartan och i verkligheten. Sedan bra, rakt på. Hade också tillfälle att le lite åt honom som startade samtidigt och var före mig till kontrollen, men som inte skulle ha just den…
2. Lite tveksamt, men i rätt riktning till dess jag ser en kontroll till vänster. Tycker egentligen inte att det borde vara min, men blir osäker på om jag verkligen har koll på kompassen. Slår en blick på kartan (märkligt nog utan att se gropen söder ringen) och bestämmer mig för att eftersom det inte finns någon möjlig kontrollpunkt i närheten så måste kontrollen ändå vara den jag skall ha. Det är det inte. Förvirrad står jag still och upprepar min logik trots att en sådan uteslutningsmetod knappast hör till normal orienteringskonst. Vänder upp och kan hyfsat snart stämpla. Bommen usel, ändå mindre än en minut. Efter banan trodde jag att jag felaktigt hade stått i gropen, men av GPS:en spåret att döma var jag inte så långt ner. Förvirrande eftersom det grävda inte tillhörde en sammanhängande struktur med min riktiga kontrollpunkt. Oavsett är det svårt att begripa varför kartritaren valt att använda blått till de grävda groparna. Märkligt! Men det verkade ju även PM-författaren undra.
3. Hamnade mer än valde att gå vänster om huset. Jobbig snö, men inga problem att hitta rätt.
4. Tänkte att det skulle löna sig att gå höger och utnyttja stig en bit. Läste fel stig först, men det ordnade sig innan det blev något problem. Tungt och långsamt andra halvan. Inte bra på slutet. Trodde att jag var framme innan jag kommit in i ringen. Ungefär då blev jag omsprungen av Annika Billstam. Men hon hade en annan kontroll och försvann åt vänster.
5. Sprang medveten runt toppen efter de förbjudna områdena för att undvika någon höjdkurva och framförallt för att inte hindras av långa branten på bortsidan. Bra!
6. Rakt på. Plus i kanten för att jag noterade kontrollen vid fel brant i ringen utan att tvångsmässigt springa fram till den för att konstatera något jag redan visste.
7. Full koll, med bra avstämningar. Ändå kanske något tveksamt.
8. Inga problem!
9. Helt OK!
10. Klurar lite på vägval. Lite inne på att springa ner till vägen längs med kraftledningen. Fast mycket grönt i början och så var det ju förbjudet att springa på vägen och i dikeskanten. Tycker fortfarande att det utifrån kartan verkar vara möjligt att genomföra det vägvalet med behörigt avstånd till vägen. Men så blev det alltså inte. Tog ett bekvämlighetskartstopp på väg in i det gröna och just då kom Moa dundrande i god fart från andra hållet. I det här läget i loppet misstag så börjar det bli darrigt mentalt, särskilt om man lyckats klara sig från större blunders. Lätt att hamna i negativ målbild. Det vill säga att i stället för att se varje kontroll som en möjlighet att göra något bra, se varje kontroll som en risk att göra bort sig. Hyfsad koll ändå (utan jättefart) resten av sträckan.
11. Svåraste kontrollen. Var tvungen att stanna upp och säkra innan jag gick in i ringen. Kanske inte fel även om det bästa förstås är om det inte behövs. De två bruna strecken i ringen innan kontrollen begriper jag inte. Vad är det för karttecken, vad betyder de? Stannade inte för att forska i saken när jag väl fått grepp på kontrollen.
12. Bra! Över det gulprickade sprang jag spår, men sedan gick jag upp egen väg raka spåret.
13. Transport
14. Började på stigen, vek av bra, men sedan sprang jag lite för nära första tomten i onödan. Tyckte därefter att jag hade örnkoll. Men det hade jag inte utan vek ut vänster när jag trodde att jag var framme. Fick korrigera höger när jag insåg misstaget. Inget tidtapp att tala om.
15. Ut till stigen på kompass. Hjälpspår upp till kontrollen.
16. Bränner på med koll, men plötsligt slår mig tanken att lilla höjden jag just passerade kanske ändå var den jag skulle ha. Tvekar innan jag fortsätter rätt.
17. Transport.
18. Kutade på.
Visa kommentarer (0)
 
Skärgårdsmedeln (2013-04-07) Skärgårdsmedeln (2013-04-07)