Gotland Tvådagars E2 (2018-07-08)
Kategori: Tävling
Karta/område: Klinte
Arrangör: Svaide Roma
Distans: H45 Lång
Sträcka: 6,7km
Sträcka: 7.94 km
Tid: 66:00
Revanschsugen från igår. Möjligheter fanns att klättra i totalen, men å andra sidan hade jag inga nya idéer om hur jag skulle hantera terrängen.
1. Började på stigen och vek av enligt plan. Insåg dock inte att jag hakade på nästa stig utan trodde att det endast var ett spår skapat av orienterare. Borde ha tänkt på att jag hade tidig start. Turligt identifierade jag stentriangeln och kunde med stor tvekan famla mig fram till kontrollen. Ingen höjdarstart men det kunde ha varit värre.
2. Hittade ingen annan plan än att försöka håll riktning och stega noggrant från den otydliga stigen. Otydlig var dock namnet, jag märkte aldrig när jag passerade den, trots att jag redan innan hade dragit ner på tempot av försiktighetsskäl. Blev därför en rejält tveksam avslutning med omtag. Inget vidare, men inte heller katastrofalt.
3. Dessvärre var skjutbanan i full drift. Resulterade i att jag inte följde planen och hade totalkoll när jag passerade dess hörn. Var inne på att betala priset, stanna upp högerförflytta och säkra, men pangandet inbjöd inte. Tog fel beslut och fortsatte, hade ju trots allt någorlunda koll. Ett litet och dyrbart parallellfel innan ringen resulterade i att jag sökte kontrollen lite för långt söderut. Obegripligt hur jag inte kunde se den andra stentriangeln dock. Tre och en halv minut irrade jag. Grrrrr!
4. På tävlingskartan fanns inte släpstigen som nästan leder fram till kontrollen, så det var betydligt svårare än det ser ut. Hade inte alls koll i ringkanten, men lyckade läsa in mig och rädda upp.
5. Tänkte att jag skulle hålla koll på dubbelstenarna innan vägen för att ha en exakt attackpunkt. Ser ut som att jag sprang rakt över dem utan att inse det. Valde att springa vänster på stigen, men när jag fortfarande inte kunde se dem chansade jag på att dra in ändå. Höjdkurvan gick att identifiera, så kontrolltagningne blev bra.
6. Det vita såg inbjudande ut. Men det höll inte vad det lovade. Trassligt tyckte jag så jag lade om och sprang ut till stigen för att kunna attackera från stigkorset. Funkade rätt bra.
7. Försökte hålla linjen. Kom folk bakifrån och jag fick hjälp att hitta kontrollen.
8. Dålig utgång, en lös irriterande hund skällde mig till sportdrycken. Snabblöpande folk före i skogen nu. Försökte hänga på, men sladdade. Där sikten var god fick jag dåck lite riktningshjälp. Från stigkorset var det bara att hålla tummarna. Hade tanken att stämma av med hörnet på det gröna, men minns inte riktigt att jag lyckades. Däremot vet jag att jag tänkte att om jag missar så finns i alla fall en fet stig som uppfångare. Precis det hände. När jag skymtade stigen kunde jag vända tillbaka utan alltför stort tidstapp. Tumba-Mälarhöjden som startat och stämplat efter mig tidigare, men sprungit ifrån kom från andra hållet och stämplade även nu lite efter.
9. Försökte öka tempot. Kändes som att hygget kunde vara tidskrävande så jag valde vägen. Men efter lilla dungen chansade jag på att skära hörnet för att det såg hyfsat löpbart ut. Följde sedan enligt plan hyggeskanten till hörnet. Stannade till och tog noggrann kompass. Kom till en sten, ovanligt stor jämfört med de tennisbollar som normalt är utsatta på Gotlandskartor. Men någon skärm hade den inte. Stannade förundrat och kunde konstatera att det inte fanns någon andra sten i området. Klart förvirrande! Nästan två minuter senare kunde jag stämpla vid en mindre sten. Kan inte med säkerhet hävda att skärmen hängde rätt. Däremot kan jag hävda att om bara en sten skulle få vara utsatt på kartan så skulle det vara den som jag kom till först. Antigen en banläggningsmiss eller kartritningsmiss påstår jag. Hur som helst. Gentlemannen från Tumba-Mälarhöjden stämplade 9 sekunder före. Vi hade ett liten konversation innan i skogen om stenen som inte var utsatt.
10. Planen var helt enkelt att undvika det gröna och nyttja hörnen av desamma för position. Försökte hänga med Tumba, men höll mig något mera vänster. Fick hjälp med kontrolltagningen.
11. Började återigen mera vänster. Jag ville upp på höjden mellan stigarna. Tror att Tumba tvärförflyttade några meter på andra stigen så jag gick några meter till höger nere i sänkan. Fick hjälp med kontrolltagningen igen, men den här gången hade jag bättre koll själv och var närmare.
12. Försökte hålla riktning och hade dessutom ryggen att gå på. Det var längre än förväntat och jag tvekade en del redan innan ringen. Hade kunnat gå illa eller i alla fall tagit betydligt mera tid om jag inte hade fortsatt i Tumbas spår. Snudd på avhängd dock. Stämplade 16 sekunder efter.
13. Enkel plan att förlänga med hygget. Jag började därför redan från början lite vänster, tog ytterligare några steg åt samma håll på stigen innan jag dök in i skogen. När jag närmade mig hygget kom tumba från höger och jag kunde följa honom in till kontrollen. Bara fyra sekunder bakom nu.
14. Sprang fort ut till vägen tyckte jag. Hade inte riktigt planen spikad. När Tumba som börjat mer höger kom ångande på den korsande lilla stigen drogs jag med. Fel! Borde ha fortsatt och bara skurit hörnet lite grann ner på den heldragna vägen. Nåja, kände att Tumba sprang lite långt, men tog ändå några steg för mycket innan jag vek av. Båda fick vi runda det gröna.
15. Spurtade så fort jag kunde.
Klättarade i totalen till en total niondeplats. Inte så lite tack vare hjälp med kontrolltagning och framförallt farthållning.
Visa kommentarer (0)
 
Gotland Tvådagars E2 (2018-07-08) Gotland Tvådagars E2 (2018-07-08)