Oringen E5 (2016-07-29)
Kategori: Träning
Karta/område: Lindvallen
Arrangör: Oringen
Distans: H45K-1
Sträcka: 4,9km
Sträcka: 5.64 km
Tid: 44:25
Så var det dags fär jakten. Brorsan 2 och en halv minut före. Oskar och Joakim på behörigt avstånd som det inte kunde vara upp till mig att ta ikapp.
1. Helt klart veckans bäst genomförda kontroll. Hittade en lagom lunk och hade verkigen full koll hela vägen utan stopp. Kände mig plötsligt som en orienterare vilket var länge sedan. Det gick så bra att jag svor jag lite över att det var så lätt och att chanserna att ta ikapp några var små. Föga anade jag att jag jag redan passerat brorsan och Oskar.
2. Något övermodig underlät jag att kolla vad jag skulle ha för kontrollpunkt. Hade jag fattat att jag skulle upp på näsan hade jag sparat ett antal sekunder.
3. Dubbelsuck. Inte helt optimalt fram till sankmarken, men tyckte att jag hade fin koll upp på andra sidan. Men i stället för at se skärmen (som måstae varit typ tre steg ifrån mig såg jag en sten. Storleken motsvarade de stenar som varit utsatta på de fyra första etapperna, men på den här kartan visade det sig finnas riktiga stenar som lade rabarber på karttecknen. Lurad antg jag att jag var vid stenen i ringkanten och gick därför ner höger. Två minuter kostade detta. Kändes inte helt och hållet rättvist.
4. Ganska bra. Blev lite osäker halvvägs och drog avsiktligt söderut för att få koll på ravinen med bäcken som jag använde som ledstång redan till ettan. Funkade fint. Nära ringen fick jag brosrsans rygg (han måste ha smugit förbi vid trean). Stänplade efter.
5. Gick förbi och stämplade antagligen precis före (tittade inte bakåt).
6. Valde ett högervägval. Mest tror jag för att få huset som sista säkra. Hade kanske varit snabbare att gå precis söder om linjen. Malde på lite för fort i ett något stressat försök att skapa lucka till brorsan. Trött in mot ringen utan full koll. Såg folk och en skärm ner till höger och drog dit fast jag egentligen visste att det var fel. Varför gör man så.
7. Tittade bakåt och såg Fredrik stämpla drygt tio sekudner efter. Försökte öka farten och såg inte Fredrik när jag stämplade. Winsplits säger att jag hade 23 sekunder till godo.
8. Vad gör jag jag då? Jo upp i fel korridor. Förtvivlad över att inte se kontrollen fatar jag vad som hänt och får vända ner genom skogen. Stämplar fem sekunder efter Fredrik och visste inte om han såg att jag var efter.
9. Försöker mig på en långspurt eller åtminstone en fartökning. Glömmer dock att det handlar om orientering. Vägvalet är inte optimalt. Men jag lurar nog Fredrik samma väg och har arton sekunders marginal vid 500. Tur det för det fanns inget kvar till spurten.

Om man skall sammanfatta femdagars i Sälen 2016 så får det nog bli något visdomsord i stil med att oavsett hur dålig fysisk form man är i så är det ändå brister i orienteringen som kostar. Fast det visste jag ju förstås sedan tidigare. Skall nu försöka omsätta insikten i praktiken under hösten.
Visa kommentarer (1)
 
Oringen E5 (2016-07-29) Oringen E5 (2016-07-29)