Grymnatta tillika Natt-KM (2016-04-08)
Kategori: Tävling
Karta/område: Bällstaberg
Arrangör: Väsby
Distans: Natt H35
Sträcka: 7,7km
Sträcka: 10.28 km
Tid: 90:29
Suck! Typ två chanser om året att tävla natt med individuell start. Givna höjdpunkter i tillvaron.
…Å så gör man så här. Ändå gick hela min mentala uppladdning ut på att jag skall skulle fokusera hårt på orienteringen och verkligen hålla koll hela tiden.
1. Ett litet vänstervägval kändes självklart. Men stigarna i början var svårsprungna, sönderkörda av motorburen ungdom. Planen var att runda det gröna men jag hamnade förstås mitt i. Därefter tänkte jag ta lite stiglöpning för att närma mig kontrollen. Men så fick jag en ingivelse att jag borde klara att gå rakt på. Det gjorde jag inte, räddades av stigen och kunde attackera från nordväst. En utmärkt relativt billig väckarklocka att det vore smart att börja orientera.
2. Såg inte vänstervägvalet allas, men var nöjd med planen att dra ner till kraftledningen och storstigen för att attackera kontrollen från väst. Men med den planen, varför då inte vara dra rakt söderut för att tidigt fånga stigen? Felaktigt tänkte jag att jag kunde spara några meter genom att snedda lite genom den vita fina skogen. Inte för att jag riktigt uppfattade den som vit hela vägen. Oavsett är det rätt fantastiskt att springa mot en stor stig och kraftledning utan att hitta fram. Men så kan det bli om man inte håller någon annan koll en att sporadiskt glutta på kompassen. Förvirringen slog till, men jag lyckade okaraktäristiskt läsa in mig och kunde avsluta bra. Trots allt en relativt billig väckarklocka att det vore smart att börja orientera.
3. Identifierade kontrollen som svår direkt men lyfte inte ett finger för att göra något åt det annat än en vag plan som väl mest gick ut på att hoppas på det bästa. Efter målstämplingen tog det mig tre sekunder att inse att rätt plan hade varit att dra till stora höjden norr om kontrollen och attackera därifrån. Men så gjorde inte jag. Klarade mig bra till det gröna och korsade det ungefär där jag hade tänkt. Men sedan när det verkligen börjar gälla så släpper jag allt vad orientering heter och drar i fel riktning. Försöker desperat, alldeles för länge pressa in verkligheten i kartan i närheten av kontrollen, men det går ju inte. Det hela slutar med att jag hittar min fjärde kontroll. Snacka om röta, annars hade jag väl irrat än. Defensivt, med stukat eller snarare brutet självförtroende tog jag stigen runt för att äntligen kunna stämpla.
4. Tänkte springa samma väg tillbaka men misslyckades med det också. Inga problem att hittta kontrollen dock.
5. Bet ihop och tänkte nu jäklar. Ångade på vad jag förmådde på vägen och tog lite vätska. Hade kanske varit bättre att springa i östra kanten av höjden och dyka på kontrollen från öster, men jag tänkte att det skulle vara säkrare att komma uppifrån. Ser tämligen enkelt ut och kan inte förklara den förlupna tiden med annat än syrebrist toppat med att jag fick för mig att jag skulle ha den övre branten. Blä!
6. Ok.
7. Usch vilken dålig avslutning!
8. Trivial.
9. Ok får man väl säga. Med några hundra meter kvar kommer Billstram ångandes. Överfart för mig, men jag försöker hänga på någorlunda. Elakt leder hon mig först till fel sten.
10. Tappar världsmästaren tämligen omgående, men lyckas ändå få till en bra kontroll i något som kändes som rätt hög fart. Vid diket upplevde jag knappast skogen som vit, ett av flera ställen på banan som jag tycker att kartritaren snålat med den gröna färgen.
11. Rätt hade varit att söka sig mot stigen. Jag försökte gå rakt på, hamnade lite snett, korrigerade och blev i ringen återigen rätt förvånad omsprungen av Billstam.
12. Försökte hänga på. Sladdade rejält, men fick ändå hjälp av lampan i fjärran.
13. Försökte bibehålla fart i stället för att fokusera på att orientera. Som alltför ofta la jag bort kompassen i ringen till förmån för usel riktningskänsla och tafatta försök till kartläsningen. Ha! Snacka om förbättringspotential.
14. Följde efter två lampor som missade passagen. Korkat följde vi byggstaketet rätt länge innan vi vände tillsammans.
15. Borde hållit mig på stigen som var förvånansvärt mycket mer snabblöpt än den något sanka skogen.
16. Orkade inte öka farten.
Visa kommentarer (0)
 
Grymnatta tillika Natt-KM (2016-04-08) Grymnatta tillika Natt-KM (2016-04-08)