Sprint-DM (2015-05-06)
Kategori: Tävling
Karta/område: Vaxholm
Arrangör: Vaxholm
Distans: Sprint H45
Sträcka: 2,5km
Sträcka: 3.66 km
Tid: 21:11
Inte så illa för mig för att vara sprint, inga bomtider enligt Winsplits. Innebär förvisso inte alls ett felfritt lopp, men jag klarade mig i alla fall ifrån katastrofer. Lite märkligt blev jag inte särskilt trött och hade inte haft något problem att mala på längre i samma tempo. Samtidigt så kändes det inte som att jag kunde springa nämnvärt fortare, det var som att jag låg nära någon naturlig (och inte särskilt hög) gräns. Borde gå att göra någonting åt! Lite uppmuntrande dock att jag blev omsprungen av loppets tvåa. Inte för att jag hade någon chans at hänga på direkt, men jag uppfattade det inte som någon helt orimlig fart. Men det kanske var en synvilla.

Sprint är kul och framförallt tror jag att det för den vanliga orienteringen är nyttigt med intensiv kartkontakt i relativt hög fart. Men jag tycker att tävlingsformen har ett problem när synförmågan blir tämligen utslagsgivande. Kan inte riktigt förlika mig med att det är det som orientering skall gå ut på. Får googla på förstoringsglas.

GPS:en som vanligt inte helt hundra i sprintfart bland byggnader och skala 1:4000.

1. Dålig karthantering i inledningen, det tog alldeles för lång tid att få kartan passad och att hitta triangeln. Fixade det precis när jag kom till startpunkten. Missade att vika 90 grader direkt efter brorampen och fick ta vägen över bergknallen i stället. Kostade förstås sekunder. Men jag hittade rätt öppning mellan de norra husen i alla fall.
2. Rundade och var på väg rätt. Men så såg jag en annan skärm och bestämde mig korkat nog för att springa och titta på den. Inte bra!
3. Intensivt försökte jag fokusera helt på att säkra mellan vilka hus det gick att passera. Såg rätt till slut men hamnade ändå fel. Riktigt klumpigt! Det larviga är att det hade varit bättre att titta på verkligheten än att förtvivlat kisa på kartan.
4. Tre möjligheter som kanske inte skiljde jättemycket. Bäst hade varit att ta kontrollen från sydöst. Men jag får vara nöjd med mitt val och genomförande. Kan vara nog så viktigt att bara köra även om vägvalet inte blir helt optimalt.
5. Inte så jättestor skillnad mellan vägvalen, fast jag valde rätt bro. Ett par höjdkurvor mindre, kanske något kortare och enklare att hålla koll. Ändå misslyckades jag med det och gick på fel sida industribyggnaden i början på väg till bron. Borde sprungit rakare väg till skärmen på slutet.
6. Vända tillbaka samma väg kändes rätt (ytterligare en liten fördel för vägvalet till femman). Den genare vägen över berget hade varit klart jobbigare, mer orienteringsmässigt riskfylld och kanske till och med långsammare?
7. Kunde inte avgöra vilken nyans av grönt det var mellan husen. Vågade inte chansa utan rundade vänster. Kanske hade varit lika snabbt höger? (Vad är det då för mening med vägval?)
8. Ok
9. Planen var att ta nästa öppning mellan husen, men det såg bra ut att gå upp där jag gjorde. Hade kunna avluta mer bestämt.
10. Fel! I praktiken sämsta vägvalet av flera möjliga. Svårgenomskådat måste jag nog ändå säga. Kostade orättvist många sekunder.
11. Ok
12. Hade ingen tanke på annat vägval. Som kontrollen satt var det nog rätt att inte komma uppifrån. En konkurrent sprang på andra sidan vägen (östra) sidan, sprang förbi mig och korsade oblygt utan synbar respekt för reglerna det rastrerade området.
13. Dagens sämsta vägval! Får lite för ofta en omotiverad idé att vända tillbaka samma väg. Kanske för att jag inbillar mig att banläggaren inte tror att man tänker på det alternativet. På håret att räknas som bom.
14. Tur här, planen var den artificiellt spärrade asfaltsgången, men jag missade den och fick ta nästa, vilket var helt rätt! Jag har förståelse för att man kan behöva försvåra kartan. Samtidigt är det i mitt tycke fel att lägga hinder som helt strider mot den naturliga kartbilden. Lite fusk att luras på det sättet.
15. Kändes enklast och effektivast att runda höger. Befriande att få avsluta med lite skog också. Kontrolltagningen kunde ha varit bestämdare.
16. Inget att bråka om, men jag undrar om jag inte kunde ha skickat på i lite högre fart…
17. Hade bestämt mig för att vända och ta kontrollen från söder och vet inte riktigt varför det inte blev så. På väg in i ringen så skymtade jag (bakom upploppspublik som jag behövde springa igenom) upploppssnitseln och snitsel på marken. Blev tvungen att stanna och försöka läsa om jag var på väg att göra något förbjudet. Tappade sekunder och två placeringar på det. Lite knasigt att ett någorlunda rimligt vägval går genom upploppspubliken.
Visa kommentarer (0)
 
Sprint-DM (2015-05-06) Sprint-DM (2015-05-06)